Starta eget som pensionär

Att bli pensionär är en fas i livet som många av oss ser framemot. Men har man varit en arbetsmyra i sitt tidigare yrkesliv kan det vara svårt att helt plötsligt ha oändligt med ledig tid, kanske kommer man underfund med att seniorlivet inte riktigt var lika spännande som man hade hoppats på.

Det är inte ovanligt att man efter ett långt yrkesliv har utvecklat ett bekräftelse behov, och det behöver inte vara osunt på något vis tvärtom, det kan ha varit den drivkraft man har skott sig på i hela sitt yrkesverksamma liv. När det behovet inte tillfredsställs kan känslor som oduglig, onödig, och värdelös bli centrala i ens nya vardag och då är det viktigt att ta saken i egna händer och acceptera att man är en pensionär, men absolut inte oduglig på att arbeta.

Starta eget som senior

Starta eget inom något du alltid drömt om att göra! Prata med andra pensionärer som har egna erfarenheter av egenföretagande efter pension, det är också en ypperlig tillfällighet att knyta nya kontakter och beredda ditt nätverk som pensionär. Den huvudsakliga vinsten med att starta eget som pensionär är att man håller sig yngre och uppdaterad längre, vilket ökar på självkänslan och får oss att må bättre.

När man startar eget som pensionär har man en hel del fördelar som man inte har om man alltså inte passerat 65. Från och med det år du fyller 66 har regeringen beslutat att du får ett förstärkt jobbskatteavdrag på förvärvsinkomsten. Det gör alltså att du som senior driver ett företag med mycket lägre skatter än icke pensionärer, du har även lägre socialavgifter och en rad andra fördelar.

Mer detaljerad information om hur låga skatter och avgifterna är hittar du på skatteverkets hemsida, eller så kan du boka en tid med en skattehandläggare på ditt lokala skattemyndighetskontor. Dessutom har du som driver ett företag eller arbetar och betalar skatt möjligheten att påverka din pension väldigt mycket, och är din näringsverksamhet aktiv och vinstdrivande får du sjukpenning om du råkar ut för någon sjukdom.

Slutligen kan man summera det hela med att det finns massor av skäl till att fortsätta arbeta om man känner att man vill det och fortfarande har ett ”go”. Nu kan du ägna dig åt dina drömmar, och dessutom tjäna pengar på det. Ta hjälp av Nyföretagarcentrum och kom igång med dina planer och visioner.

Lycka till!