Pacemakern

Världens första pacemaker tillverkades av en svensk, Rune Elmqvist, år 1958 och samma år fick den första personen med hjärtbesvär denna apparat. Nu var inte resultatet perfekt. Redan efter några timmar fick man byta ut den och denna i sin tur fick bytas ut efter några veckor. Men grundtanken var god och den patient, Arne Larsson, som fick dem överlevde varje operation och länge därefter. När Arne var 86 år (2001) hade han sammanlagt haft hela 26 olika pacemaker inopererade.

De som får pacemaker idag behöver inte alls byta lika ofta. Däremot behöver byte ske då dessa går på batteri som till slut behöver bytas. De som får pacemaker i Sverige idag får alltid gå på årliga kontroller. Detta för att se att de fungerar som de ska och att hjärtat agerar som förväntat.

Dagens modeller är mycket små och är i storlek av en tändsticksask. Dessa opereras strax in under nyckelbenet. De fungerar genom att de känner av den aktivitet som hjärtat har och skulle det inte slå enligt önskemål sänder den ut signaler till delar av hjärtat vilket i sin tur triggar igång muskler som kan göra att blodet pumpas runt i kroppen.