Olika sätt att skaffa ett nytt jobb

job work_437033770

Har man varit anställd under en längre period eller ska söka första jobbet, kan det känns lite osäkert i vilket ände man ska börja. Vi har samlat flera tips för hur du ska gå till väga när det är dags att ge sig ut på arbetsmarknaden.

  • Arbetsförmedlingen – så klart det givna alternativet för dem som behöver A-kassa och en del hjälp att komma ut i arbetslivet. På arbetsförmedlingen kan man få lära sig att skriva CV, vara med på företagskvällen där man träffar arbetsgivare och lära sig om flera olika yrken. Man kan till och med få vidareutbildarna eller yrkesutbildningar som betalas av arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. 
  • Ett annat alternativ är att anlita en firma som kan hjälpa en att hitta en ny karriär. Om man vill börja om på ny kula kan man kontakta konsulter som sysslar med att hjälpa personer hitta nya jobb och nya vägar i arbetslivet.
  • Skriv ut ett välskrivet CV och personligt brev med bild och ta en tur på stan. Gå in i varje butik och företagskontor som verkar intressant och se om de är villig att ta emot ditt CV. Det brukar vara bättre att träffa människor öga mot öga än att bara tala i telefon eller skicka mail. Man gör ett större intryck när man står framför någon än att vara en röst eller några textsträngar på dataskärmen.
  • Kolla i din umgängeskrets. Vad jobbar de med? Kan du använda dem som referenser eller kontakter för att komma vidare i karriären. De kanske kan lägga in ett gott ord åt dig som leder till ett mötet eller intervju. Många personer i dag får nya jobb tack vare sina privata kontakter och tidigare arbetskamrater.