Förbättra ergonomin på kontoret

Ergonomi är en väldigt viktig faktor på alla arbetsplatser. Här tänkte vi dock främst fokusera på kontorsarbete. Men en del kan kommer så klart även vara applicerbart för andra jobb.

En bra arbetsställning är det första som bör säkerställas. På ett kontor kommer detta i stor utsträckning betyda arbete vid en dator. För detta behövs först och främst en bra kontorsstol som går att justera för att anpassas efter användaren. Detta inkluderar justering av höjdläget, armstöden, vinkeln på sittdynan.

Att variera arbetsställningen är dock även något som rekommenderas vilket är varför möjligheten att arbeta vid ett ståbord kan vara väldigt bra. Att stå upp en längre tid kan dock vara belastande för fötterna och kan därför kräva lite extra dämpning.

Belysningen är också en viktigare del av ergonomin än många först inser. Att arbeta i bra belysning betyder att man inte behöver böja sig framåt för att se tydligt eller att kontrasten mellan skärmen och resten av rummet inte är för hög. Vilket är mer skonsamt för ögonen. Omkringliggande belysning måste också utformas så den inte bländar arbetare i sitt arbete.

En annan del av ergonomiskt arbete som bör uppmärksammas är att se till att arbetare tar regelbundna pauser och låter kroppen slappna av. Det är också hälsofrämjande att utföra en eller annan övning för att motverka vanliga besvär som kan uppstå från kontorsarbete.

Comments are closed.