Digital postbox

Är du ofta på resande fot och har behov av att ta hand om din post även om du inte befinner dig på hemmafronten? I dagsläget går det att få en hel del av posten direkt till mailen men det gäller fortfarande inte allt. Vissa brev förblir i pappersform. Men nu finns det faktiskt en lösning.

De första digitala postboxarna lanserades redan 2002 men det gick till en början ganska trögt och det skulle dröja ända till 2011 innan de slog igenom på allvar. Då lanserades tre privata alternativ till postens digitala brevlåda. Tanken var då att ersätta myndighetsbrev med digitala varianter. En idé som idag utvecklats vidare av privata aktörer.

Digitala leveranser betraktas i dagsläget som säkrare än att leverera posten via brevlådan. Det finns risker för att posten kommer på avvägar någonstans i kedjan och myndigheter som exempelvis Skatteverket vill gärna se en övergång till digitala brevlådor eftersom det, förutom säkerhetsaspekten, också innebär att man kan spara in pengar på porto.

En digital postbox innebär att dina brev skickas till en postbox på ett företag där man tar hand om din post och scannar in den i datorn för att sedan leverera den direkt till din mail. Det innebär att du får din post direkt i mobilen, surfplattan eller datorn, oavsett var i världen som du befinner dig. Tjänsten är naturligtvis inte gratis, men de flesta företag erbjuder antingen en månadsbetalning eller också möjligheten att betala för ett år i taget.

Vill du inte få dina brev skickade till dig via mailen men ändå känner att du vill ha posten förvarad på en säker plats erbjuder många av dessa firmor möjligheten att lagra posten hos dem tills du själv väljer att hämta ut den. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att någon ska bryta sig in i din brevlåda och stjäla viktig post.