Bli fastighetsägare

Ett sätt att göra karriär som många förespråkar, är inom fastighetsbranschen. Det brukar börja som ett sidoprojekt och går det bra kan du sedan utöka tills du har fått ett nytt arbete och liv. 

Första fastigheten

Försök att ha is i magen när du letar efter första fastigheten. Bäst är att hitta en fastighet som det går bra för men som ägaren inte orkar ta hand om längre. Då har du ett stabil grund att bygga på. Alla lokaler och lägenheten ska gärna vara uthyrda och fastigheten behöver inte helrenoveras. Men för att hitta en sådan pärla behöver du ha tålamod för dessa fastigheter kommer inte ut på marknaden titt som tätt och det är hård konkurrens om vinstgivande fastigheter.

Detaljerna sätt prägel

Det är de detaljer du tar med dig som sätter en personlig prägel på din roll som fastighetsägare. Om du vill fokusera på säkerhet kan du ta in hjälp för att skaffa bra och säkra lås till alla dörrar i fastigheten, om du är miljöfokuserad kanske du hellre satsar på solceller eller miljövänliga alternativ när det är dags att renovera. Fundera på vad du vill ha ut av ditt fastighetsägande och mot vilken riktning vill du gå?

Ansvar

Glöm inte att ditt ägande kommer med ett stort ansvar, inte minst om underhåll. Du måste se till att allting fungerar bra i huset och om någon klagar behöver du se till att trasiga saker byts ut eller renoveras. Det kan vara mycket spring i äldre bostäder där köken, badrum och ytskikt börjar ge med sig. Det går så klart att förhandla med hyresgästerna, de kanske kan leva med det gamla köket ett tag till i gengäld mot gratis parkering under tiden? Men du får inte vara rädd att ta i med hårdhandskarna. Planerar du att vara ägare och fastighetsskötare själv, behöver du läsa på ordentligt så du vet vad du har för skyldigheter.